195 pakketten gedistribueerd!

Heel langzaam trekt de economie hier ook aan, velen hebben weer werk, ook al moeten zij vaak ver ervoor reizen. De lonen zijn laag, vaak net genoeg voor het hoognodige. In overleg met de villageleader hebben we dan ook besloten deze keer alle gezinnen een beetje te helpen met een basis pakket bestaande uit 5 kilo rijst en 1 liter olie om mee te koken. Dat geeft ze net dat beetje extra lucht!

Op 8 maart hebben we in Kemenuh alle 195 gezinnen van het basispakket. Een dag later hebben de allerarmsten nog een aanvullend pakket ontvangen

Geheel belangeloos hebben Wayan en zijn zonen André en Elvan, de inkoop en het verpakken verzorgd. Een hele prestatie om 195 paketten klaar te maken.

De villageleader en de jongens van de Young Community hebben alles naar het community center gebracht waar wij uitgedeeld hebben.

150 vrouwen waren aanwezig, de anderen 45 waren verhinderd i.v.m. het plotselinge overlijden van een dorpsgenote, zij was nog geen 60 jaar. Dit was het vierde geval deze maand, allen uitgemergeld en ziek. De oorzaak van het overlijden is niet vastgesteld, honger?geen geld om naar de dokter te gaan? Wij weten het niet, maar het is wel opvallend, dat allen in de zelfde situatie verkeerden, weinig of geen inkomen, nauwelijks familie, tussen 45 en 60 jaar oud. Twee van de vrouwen kregen al eerder paketten, altijd erg vriendelijk, nooit klagen, alleen erg dankbaar, het gaat je wel onder de huid, voor al als je ze persoonlijk kent.

Nog een laatste update vanuit Kemenuh, nadat wij alle pakketten voor het dorp en de extra pakketten voor de allerarmsten verdeeld hadden was er nog een bedragje over waarmee we de 22 vrouwelijke stenensjouwsters ook nog aan een pakket met 5 kg rijst en 1 liter olie konden helpen en hun daarmee een geweldige Nyepi bezorgden.

Het gaat hier om vrouwen ,die stenen op hun hoofd vanuit de fabricagelocatie nabij de rivier vaak honderden meters over een wankele bamboe brug en haast onbegaanbaar terrein naar de oever slepen. Een vrouw vertelde mij dat zij per steen betaald werden en dat het hoogste wat zij kunnen verdienen 90.000 rupiah ( ca 6.00 € ) per dag is. Stenen die breken, omdat ze vallen worden afgetrokken, en dit vlak achter Wayan‘s huis.

Bij de eerste stop, keken de vrouwen een beetje raar op, weer een Tourist die foto’s maakt en zich aan hun ellende vergaapt. Maar toen zij ons herkenden veranderde de situatie, velen van hun wisten al, dat wij vaak  charitatief bezig waren, maar zij vielen meestal buiten de boot omdat zij niet direkt in het dorp leven. Nu kregen zij een pakket en de blijdschap was onbeschrijflijk, bij sommigen rolden de tranen over de wangen. Wat zo een beetje rijst, olie en bami kan doen. Zelden werd ik zo geraakt bij het uitdelen, heel gemengde gevoelens: blijdschap dat wij dit mochten doe en verdriet dat het zo nodig is. Een vrouw, die ik al kende van mijn wandelingen rond het huis, zei tegen mij dat het niet alleen het pakket was dat zij zo erg waarderen maar de aandacht voor hun, dit jaar werd Nyepi heel speciaal voor hun.

Alle kerken en andere donateurs een heel hartelijke dank van de dorpsgemeenschap. Speciale dank willen we uitspreken aan de gulle gevers aan de voor ons bestemde diaconale collecte van de Evangelisch Lutherse kerk te Woerden. Zonder de bijdrage van jullie ruimhartige donaties had dit niet gekund! De leider sprak de hoop uit, dat wij zo mogelijk nog doorgaan met helpen. Ik zie zelf dat hulp hier echt op de goede plek komt.

Eind maart vertrek ik hier weer. In mei zal de secretaris /webmaster een bezoek brengen aan het project.

Groet

Gertrud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *