Een update uit Kemenuh

Ik wens U vanuit een heel heet Bali een gezegend Kerstfeest en het beste voor het nieuwe jaar.

Zoals elk jaar ben ik ook nu weer in Kemenuh. Hoe wel het toerisme op Bali weer langzaam op gang komt, is er hier in Kemenuh niets van te merken. De weinige toeristen die komen kiezen voor de luxe resorts, de kleine guesthouses staan leeg. De eigenaars kunnen de zaak vaak niet meer in stand houden en moeten sluiten.

Zelf verblijf ik in een van de kleine accomodaties, de eigenaar I Wayan kon het opbouwen uit inkomsten van zijn jaren dienst doen op een groot cruiseschip, zo heeft hij geen bank schulden, maar ook hij heeft sinds begin van de pandemie geen gasten dus geen inkomen buiten dat wat ik inbreng. Ik leef hier met het gezin, eet het zelfde voedsel, meestal alleen rijst en groente.

Ook hier zijn de prijzen erg gestegen, benzine is op de bon, voor water moet nu ook betaald worden, de kosten van elektriciteit is verdrievoudigd, guesthouses en kleine ondernemers betalen nu ook nog eens 10% belasting over hun, toch al lage, inkomens. Het is triest om te zien hoe meer en meer mensen in de schulden raken om schoolgeld voor hun kinderen en de nodige voorzieningen te betalen. Toergidsen verkopen hun auto’s, zijn dus blijvend zonder werk, een nieuwe aanschaf is meestal niet mogelijk.
Als stichting proberen wij de ergste nood te verhelpen, alleen kunnen wij niet zo veel, ook onze middelen zijn beperkt. Voor 25 euro kunnen wij een gezin voedsel voor een maand verstrekken, maar dat loopt snel op . In januari hopen wij in elk geval weer grootschalig voedselpakketten uit te kunnen delen.

Omdat nog heel veel scholieren lessen via internet moeten volgen, mogen zij hier in de Guesthouse werken, Wayan helpt hun met het uitprinten van hun werkstukken, die wel op papier bij de school ingeleverd moeten worden, hier staat de enige printer. Ook voor Wayan is het moeilijk om de kosten hiervoor op te brengen. Hierom willen wij als stichting de hogere kosten voor goede Wifi en het uitprinten op ons nemen.


Tot nu toe hebben wij als stichting ook geholpen schoolgeld te betalen, maar de kosten lopen nu zo op dat wij keuzes moeten maken. We kunnen niet en voedselpakketten uitdelen en het schoolgeld voor een steeds groter wordende groep financieren. En de voedselpakketten zijn ook heel erg nodig zijn.

In Indonesië wordt verwacht dat een kind 12 jaar naar school gaat, maar de praktijk is weerbarstig. Het schoolgeld is op dit moment voor de meeste ouders in Kemenuh niet op te brengen, dus blijven kinderen vaak verstoken van vervolgonderwijs. Om dat te voorkomen is hulp nodig. Ongeschoolde krachten zijn hier meer als genoeg! Daarom hebben wij als bestuur besloten vanaf januari 2023 sponsoren voor de scholieren te zoeken. Misschien kunt U ons erbij helpen. Voor ongeveer 50 cent per dag kan een kind naar school!

Voor een schoolkind in basis onderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs is al snel een bedrag van €150.00 per jaar inclusief boeken en schooluniformen. nodig Voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en beroepsopleidingen betalen de ouders al snel €180.00 per jaar, hier komen nog de schooluniformen bij aan te schaffen aan het begin van het eerste jaar voor € 170.00 . U begrijpt dat is in de huidige crisis niet op te brengen. Helpt u de jongeren van Kemenuh verder leren?Voor een scholieren sponsoring kunt U contact opnemen met het bestuur via e-mail bestuur@dharmabakti.nl of telefonisch op 06-51352174 

Ik weet dat het nu voor velen van U ook moeilijker is door inkomens verlies door Corona en de hoge inflatie en energiekosten. Maar zou u toch willen overwegen ons te helpen? Zorgt u voor een volle maag voor de kinderen? Vele handen maken licht werk, elke euro is welkom!Giften kunnen worden over gemaakt op: IBAN: NL06 RBRB 8834 6419 73 T.n.v.: Stichting Dharma Bakti

Ten slotte wil ik U allen nog eens hartelijk bedanken voor U steun en hulp, zonder U was het ons niet mogelijk zoveel mensen te helpen. Ik hoop van harte, dat U ons ook in de toekomst wilt helpen, er is nog zoveel te doen.

Ik wens U nogmaals vanuit een heel heet Bali een gezegend Kerstfeest en het beste voor het nieuwe jaar.

Hartelijke groeten Om Swastyastu ( moge God U zegenen en bewaren).

Gertrud Wülfken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *